Antifrost sistemi

UVOD I OSNOVNI PRINCIPI ANTIFROST SISTEMA

Poljoprivreda suoćava se sa brojnim ekstremnih vremeskih događaja ali jedan od najopasniji,koji prouzrokuje ogromne štete to je PROLEĆNI MRAZ.Na prolećni mraz naj osetljivi oblast poljoprivrede je VOĆARSTVO.U poslednjih 4-5 godina kontinualno se trpi manja ili veća šteta od prolećnog mraza.

Postoje dva vida mraza:

  • Advekcijski mraz  javlja se kada hladna masa vazduha u obliku vetra(vetreni mraz)  dospe u neko područje, donoseći niske temperature I zadržava se danima. Brzina vetra obično prelazi 7 m/s.A mrazevi zimi zovu se još crni mraz,a stvara se usled prirode godišnjeg doba,u oba slučaja  zaštita od ovakvih mraza je jednak nuli.
  • Radijacioni mraz(prolećni) javlja se kada, uz vedro nebo bez vetra (ili jako mali ispod 7km/h), temperatura blizu površine zemlje pada ispod tačke smrzavanja(usled izračenje toplote iz zemljišta). Kako temperature padaju, hladan vazduh se spušta ka nižim topografskim područjima. To je gde se većina oštećenja dešava. Napori su uloženi kako bi se pronašlo rešenje za ovu vrstu mraza i da se ublaže štete prouzrokovane niskim temperaturama. Da bismo to postigli, koristimo iste osnovne zakonitosti prirode koje igraju važnu ulogu u stvaranju samog mraza.

Postoje različite metode koje su koriste kako bi se zaštitili voćnjaci i plantaže od (radijacijskog)mraza, uključujući brenere, vazdušne mešače, helikoptere, paljenje guma,slama i upotrebu rasprskivača(orošavanje). Neki su metodi bili uspešniji od drugih, pri čemu se pokazalo da je upotreba rasprskivača i to MIKRORASPRSKIVAČA najefikasnija i EKONOMSKI NAJISPLATLJIVIJA.

PRINCIP ANTIFROST SISTEMA SA OROŠAVANJEM

Sama tehnika se zasniva na fizičkoj pojavi  i to u više faze:

  1. Hlađenje: Prvi korak je smanjenje temperature, što dovodi do usporavanja i smanjenja energije molekula vode. Kada temperatura dostigne tačku smrzavanja (0°C), molekule počinju gubiti termalnu energiju.
  2. Kristalizacija: Kada temperatura nastavi padati ispod tačke smrzavanja, molekule vode počinju da se organizuju u kristalne strukture. Ovaj proces naziva se kristalizacija. Molekule se povezuju , stvarajući trodimenzionalnu mrežu leda.
  3. Oslobađanje latentne toplote: Unutar ovog procesa, zanimljiv je fenomen latentne toplote. Kada voda prelazi iz tečnog u čvrsto stanje, oslobađa se latentna toplota, što znači da energija koja se koristila za održavanje molekula u tečnom stanju sada postaje dostupna. Ovaj proces oslobađanja toplote pomaže da led i  okolina  leda  bude toplija nego spoljašnji prostor.

U prevodu  led na voćnom cvetu možemo smatrati kao neki topao “kaput” koji štiti od smrzavanja.

Da bi dobili led na voćnom cvetu treba koristiti jednu od tehnologije navodnjavanja: OROŠAVANJE.

TEHNIKA ANTIFROST SISTEMA SA OROŠAVANJEM

Dve tehnike se koristi kod antifrost sistema sa orošavanjem:

1.Orošavanje ispod krošnja.Sa ovom tehnikom pomoću rasprskivača koji se nalazi ispod krošnja vršimo zaleđivanje tla,tako onemugućimo da toplata iz zemljišta prebrzo volatira.Efikasnost ove metode je dobra samo do -2 C.Ako je mraz jači ova metoda ne može da se koristi za antifrost.

 

2.Orošavanje iznad krošnja Sa ovom tehnikom pomoću rasprskivača koji se nalazi iznad krošnja vršimo zaleđivanje cveta ili cvetnog pupoljka,tako stvaramo”ledeni kaput”.Efikasnost ove metode je dobra  do -10 C.U slučaju da mraz dolazi sa vetrom(vetreni mraz) efikasnost ove tehnologija radikalno opada sa povećanjem brzinom vetra.

 

ANTIFROST SISTEMI

1.Konvencionalni antifrost sistem. Kod ovog sistema koriste se RASPRSKIVAČI velikog dometa i kapaciteta (500-1100 l/h).Zbog velike količine vode nedostaci ove metode uključuju obimnu potrošnju vode; opterećenje ledom može prouzrokovati oštećenja grana; bolesti korena mogu predstavljati problem u loše dreniranim zemljištu. Zbog velike količine vode potrebne za potpunu pokrivenost orošavanjem iznad biljaka, može doći do zasićenja zemlje i erozije zemlje.Zbog obilne vode koji se stvara posle topljenja leda , danima ne može ući u parcelu i uraditi adekvatnu zaštitu voćke.

Sa strane ekonomičnosti konvencionalni antifrost sistemi su “dosta skupi” ,pošto količina potrošene vode po hektaru je iznad 50m3/sat(800-1200 l/min), i za ove uslove potrebne su jake i velike pumpe ,PE cevi velikih promera,filteri ,spojnica…Zbog enormne potrošnje vode i zbog  predimenzionisanog pribora,  konvencionalni antifrost sistem sve manje se koristi u voćnjacima..

1.Target (ciljani) antifrost sistem. Kod ovog sistema koriste se MIKRO RASPRSKIVAČI malog dometa I malog kapaciteta (35-55 l/h). Obično se jedan mikro rasprskivač postavlja iznad jednog stabla. Velika prednost korišćenja “target” rasprskivača je ta što o imaju znatno manje protoka u poređenju s konvencionalnim rasprkivačima.  Zbog potrošnje male količine vode sistem je jako vodoštedljiv, opterećenje ledom je mali zato nema oštećenja grana.U parcelu se može ući već istog ili sledećeg dana da se uradi zaštita biljke.

Sa strane ekonomičnosti target antifrost sistemi finansijski su puno “lakši” nego konvencionalni.Zbog potrebe znatno manje količine vode (250-550 l/min) ulaganje  u pribor koji je potreban za ovaj sistem  je znatno pristupnačija od konvecionalne.Zbog svih ovih osobina target antifrost sistemi sve više se favorizuju i  istiskuju konvecionalne sisteme.

MIKRORASPRSKIVAČI KOJI SE KORISTE U TARGET ANTIFROST SISTEMU

U našoj parksi za target antifrost sistem najbolje su se pokazale dva mikrorasprskivača:

1. Mikrorasprskivač Dan 2002. Ovaj mikrorasprskivač se koristi u voćnjacima gde razmak stabla u samom redu više nego 3m a širina krošnje prelazi 1,5m.Ugalvnom se stavlja iznad svakog stabla, kapacitet ovih mikrorasprskivača za antifrost kreće se od 35 do 55 l/h.Radni pritisak je svega 1,5 bar ,kompenzujući mikro,radni vek 10-15 godina.Ovaj mikro se može koristiti i za navodnjavanje onda se od gore premešta ispod krošnja.

2. Mikrorasprskivač FL 43. Ovaj mikrorasprskivač se koristi u voćnjacima gde imamo gustu sadnju  (razmak stabla u samom redu manje nego 3m) i širina krošnje ne prelazi 1,5m.Ovaj mikro ne radi kružno nego napred-nazad baca vodu u redu tako da samo biljku kvasi put ostaje suv.Stavlja se max. 10 m jedne od druge, kapacitet ovih mikrorasprskivača za antifrost je 43 l/h.Radni pritisak je svega 2 bar ,radni vek 10-15 godina.Ovaj mikro se ne može koristiti  za navodnjavanje,ali zato može da se korisit za hlađenje-mikroklima, I za bojenje jabuka.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.